Hoppa till innehåll

Regeringens besked: dags att utreda Oslo-Stockholm

Nyligen meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att den svenska regeringen vill titta på möjliga vägar framåt för en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm tillsammans med den norska regeringen. Ett mycket efterlängtat besked för många i stråket mellan huvudstäderna och ett mycket viktigt steg mot en modern järnvägsförbindelse.

– Nu har vi ett tydligt besked ifrån infrastrukturministrarna i både Sverige och Norge. Det har hela tiden varit avgörande med ett gränsöverskridande engagemang i frågan. Äntligen börjar resan på allvar, säger Jonas Karlsson, VD Oslo-Sthlm 2.55.

I dag tar en tågresa mellan huvudstäderna drygt fem timmar. Med förbättringar av befintliga spår och två nya länkar, en på den svenska och en på den norska sidan, vore det fullt möjligt att göra resa med tåg på under tre timmar. Idag dominerar flygresandet relationen med 1,4 miljoner årliga resenärer mellan Oslo och Stockholm. Potentiellt skulle en snabbare järnvägsresa flytta över en miljon befintliga flygresenärer till tåget varje år och generera klimatnytta redan efter fem år.

– Den norska infrastrukturministern Knut Arild Haredie och Stortinget har beslutat att Jernbanedirektoratet ska få i uppdrag att genomföra en möjlighetsstudie för Oslo-Stockholm. Arbetet ska bland annat kartlägga marknadspotential, kapacitetsbehov, stråkval, samhällsnyttor och kostnader för projektet. Tomas Eneroths besked innebär att ett gemensamt arbete nu kan starta, avslutar Jonas Karlsson.

https://www.mynewsdesk.com/se/oslo-sthlm/pressreleases/svenska-regeringens-besked-dags-att-utreda-oslo-stockholm-3093667

www.oslo-sthlm.se